perjantai 22. tammikuuta 2016

Echinopsis sp., "vanhapoika"

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, pidän piikeistä mutta minun on vaikea arvostaa niitä jos ne ovat kasveissa jotka ovat pilarimaisia tai pallomaisia. Tämä tietenkin rajaa toivelistani ulkopuolelle monet erilaiset (tai ”erilaiset”) kaktukset ja tyräkit jotka ovat ensimmäisenä tarjolla jos lähtee etsimään piikikkäitä kasveja. Minulla ei ole mitään erityistä syytä inhota niitä, ei mitään (kovinkaan) traumaattista tapahtumaa joka olisi työntänyt minut niiden luota, ne vain ikävystyttävät minua. On kuitenkin olemassa kasvi, jota kaikki maailman piikikkäät, kaljut ja karvaiset aavikoiden ja arojen vesitynnyrit voivat kiittää siitä etten ole kiusaamassa niitä sen enempää kuin nyt.

Vanhapoika.

Tön tön TÖÖN!

Äidilläni oli joskus kaksi vanhaapoikaa jotka hän oli saanut muuan perhetuttavalta, käsittääkseni joko ennen syntymääni tai silloin kun minulla ei kuitenkaan vielä liiemmin ollut ikää. Toisella yksilöllä oli valkoiset kukat, toisella vaaleanpunaiset. 

Löysin jopa kuvia valokuva-albumista.
Ne kasvoivat ajan myötä yli puolimetrisiksi pölkyiksi, jotka hankkivat itselleen jatkuvasti uusia arpia kaatuilemalla. Usein jossain pihan kaukaisessa nurkassa jossa niiden ahdinkoa ei nähnyt. Äitini nimittäin uutterasti kantoi ne joka vuosi ulos vaikka ne painavat ja kiikkerät rutjakkeet uhkasivat kaatua päälle ja katketa. Ne piti myös joskus kantaa saunaan kun ne sattuivat kukkimaan ennen ulkokelejä tai niiden jälkeen, sillä äitini ei voi sietää liian voimakkaasti tuoksuvia kukkia. Ne olivat kaikesta huolimatta rakkaita äidilleni ja hän puhui niistä sellaiseen sävyyn millä joku saattaisi puhua ilkikurisista lemmikeistä.

Minusta ne taas olivat tylsiä. Piikikkäitä huonekaluja. Joskus ne olivat rekvisiittana dinosaurusleikeilleni mutta yleensä ne olivat vain tilantäytettä jota piti varoa. Ei pelkästään siksi, että ne saattoivat kaatua, vaan siksi, että niistä lähti irti piikkiryppäitä jotka lattialle päädyttyään olivat ikäviä jalkapohjissa ja saattoivat näyttää erehdyttävästi hämähäkeiltä. Toisin kuin nykyään, pelkäsin lapsena kuollakseni hämähäkkejä!

Valokuvien skannaaminen tuntuu hassulta.
Loppujen lopuksi äitinikin kärsivällisyys loppui, jolloin toinen kaktuksista annettiin pois. Toinen sai jäädä, mutta valitettavasti se kuoli – sen tyvi mätäni, ilmeisesti seurauksena kaatumisvaurioista sekä ylikastelusta. Tästä nimenomaisesta yksilöstä on enää jälkellä siitä otettu poikanen … Ja poikasen poikaset.

Vähän jännittävää tästä tekee sen, ettei kukaan muista että kumpi nyt olikaan kumpi – oliko se tänne jäänyt valko- vai vaaleanpunakukkainen? Siinä vaiheessa kun toinen kaktuksista annettiin pois, kumpikaan ei kai ollut kukkinut vuosiin eikä sittemmin mikään vanhapoika tai poikanen ole kukkinut täällä. Jos kukkimattomuus johtuu siitä, ettei niitä ole kuskattu ulos kuten ennen vanhaan, ehkä tuo isoin vihdoin suostuu vuoden tai parin sisään kukkimaan, sillä minäpä sitä nyt sitten olen kuskaillut pihalle ja takaisin äitini sijasta. Sanotaan etteivät vanhatpojat kuki ilman viileää talvehtimispaikkaa mutta sellaista niillä ei täällä ollut silloinkaan kun ne kukkivat vuosittain vaan ne ovat jopa olleet kuumana hohkaavien pattereiden päällä.

Koska en ihmeemmin perusta vanhojenpoikien kukista, odotan kuitenkin eniten sitä, kun vihdoin voin taas heivata kaktukset pihalle. Olen nyt kasvien syksyisen paluumuuton jälkeen jo kahdesti vahingossa tehnyt Minecraftit ja iskenyt nyrkkini isoimpaan kaktukseen niin kovaa että minun on pitänyt etsiä jostain pinsetit ja vetää iso piikki ulos jostain niin syvältä ettei siitä ole sormin saanut kunnon otetta. Rystysessäni on joskus epämääräistä kipua kohdassa josta luulin saaneeni koko piikin ulos, joten voi olla että pieni pätkä vanhaapoikaa on saattanut jäädä omaan lihaani kummittelemaan! Vähän kiusallista.

Entä jos en tahdo olla eläin-kasvihybridi? Ajatteletteko te koskaan miltä minusta tuntuu? Ettepä tietenkään. Te olette kasveja.

Tämän kirjoituksen ei kuitenkaan ole tarkoitus kertoa niinkään minusta kuin kasveista – mikä on tämä kaktus jota vanhaksipojaksi haukutaan? Mistä ihmeestä se on saanut kutsumanimensä, jonka taivutuksen kanssa aina emmin? Valitettavasti en oikein osaa sanoa nimen alkuperästä juuri mitään ja minusta vaikuttaa siltä että sitä käytetään monesta eri lajista. Arvelisin että yleisimmin olen nähnyt vanhallepojalle tarjottavan tieteellistä nimeä Echinopsis eyriesii, jonka virallinen suomenkielinen nimi on ”raspipallokaktus”, mutta olen nähnyt myös ainakin sellaisia kuin Echinopsis subdenuata ja Echinopsis multiplex, joista jälkimmäinen on nykyään synonyymi lajille Echinopsis oxygona. Tätä vähän sekoittaa sekin, että monilukuisen Echinopsis-suvun katkuksia on risteytetty ahkerasti ja aika monet näyttävät melko lailla identtisiltä ainakin minun harjaantumattomille silmilleni ja välinpitämättömälle mielelleni.

Huoh, tämän takia minun olisi ehkä kannattanut jättää tällaisista kaktuksista kirjoittaminen joillekin osaavammille ihmisille. Mutta, sen verran osaan kertoa, että Echinopsikset eyriesii, subdenuata ja oxygona tulevat Etelä-Amerikasta, missä ne ilmeisesti kasvavat arojen puskaisilla ja ruohoisilla rinteillä ja subdenuata ainakin voi kasvaa myöskin tiheämmän kasvillisuuden keskellä, esimerkiksi metsissä. Käsittääkseni näillä alueilla voi olla yllättävän märkää kesäisin ja vilpoisaa talvisin, mikä antaakin vähän osviittaa siitä, missä voi helpoiten mennä vikaan niitä kasvatettaessa: jos olettaa että kaktukset ovat vain niitä tosi tosi kuivilla ja paahteisilla aavikoilla eläviä kasveja, niille saattaa antaa liian vähän vettä ja liikaa arskaa kesäisin ja liian lämpimät oltavat talvisin.

Tiivistelmä lukemistani hoito-ohjeista:

Valotila: mahdollisimman kirkas sisällä, kesäulkoilun aikana hiukan varjoisa kuumimpaan päivänaikaan.

Kasvualusta: Tässä mainitsemani Echinopsikset eivät ilmeisesti ole kranttuja kasvualustan suhteen mutta ilmeisest ilmava, hyvin vettäläpäisevä, mieluummin happamanpuoleinen kuin emäksinen kasvualusta tekee hyvää.

Astia: Ei saa päästää liian ahtaaksi. Mutta, koska juuret ovat melko pienet, ruukunvaihto voi olla ajankohtaista vain parin tai kolmen vuoden välein.

Kastelu: Echinopsikset, kuten muutkin tynnyrimalliset kaktukset, sietävät kuivuutta paremmin kuin märkyyttä. Kastele vain silloin kun kasvualusta on kuiva.

Lannoitus: Lannoita kasvukaudella esimerkiksi kerran kuussa tavanomaisella kastelulannoitteen vahvuudella, joka kastelukerralla kuudesosalla normaalista vahvuudesta, tai käytä kiinteitä lannoiterakeita. Jos lannoittaa liikaa, kaktukset voivat kasvaa honteloiksi tai jättää kukkimatta vaikka muut olosuhteet olisivat kunnossa.

Ilmanlaatu: ilmanvaihtuvuuden on parasta olla hyvä.

Lämpötila: Echinopsikset saattavat kuivana kestää jopa pientä pakkasta mutta kylmyyden kanssa ei kannata lähteä leikkimään. Ihanteellinen talvilämpötila on jossain viiden ja kymmenen asteen välillä. Kasvu käynnistyy kunnolla kun lämpöä on enemmän kuin 21°C.

Pintahuolto: Piikkien välit puhdistetaan puhaltamalla tai harjaamalla jos niihin joutuu multaa tai roskia. Pinnalle kerääntyvän pölyn voi pyyhkiä tai suihkuttaa pois vedellä. Poikasia voi irroittaa jos niiden ulkonäöstä ei pidä tai jos niitä haluaa juurruttaa.

Talvetus: Lannoittaminen lopetetaan syksyksi ja talveksi. Talvella kastelua vähennetään roimasti ellei jopa lopeteta kokonaan mikäli talvetustila on tarpeeksi viileä. Keväällä kastelu aloitetaan taas pienillä määrillä.

Lisääminen: siemenet, poikasten juurruttaminen.

Erityishuomiot: viileä talvetustila saattaa olla välttämättömyys kukkimiselle.


Lähteet käyttämilleni hoito-ohjeille:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti