keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Didymochlaena truncatula, vahasanikka

Muistan varsin hyvin sen kun ostin vahasanikkani. Se oli ainut laatuaan nimettömässä viherkasvilajitelmassa ja seisoin pitkän aikaa se kädessäni, empien. Silloisen, yhä hyvin vähäisen saniaistietämykseni perusteella arvelin että tämä saniainen on yksi niistä vaikeista lajeista jotka tappaisin vielä nopeammin kuin aiemmat. Ajattelin että jos tämä upea saniainen pronssinvärisine nuorine lehtineen soveltuisi huonekasviksi, en olisi sillä hetkellä nähnyt tätä saniaista ensimmäistä kertaa elämässäni vaan sitä olisi jatkuvasti myynnissä.

Juu, olin vähän naiivi silloin – ihan kuin soveltuvuus huonekasviksi nyt sanelisi sen mitä myydään huonekasveina! *kröhsyklaamitkröhsypressitkröhmurattikröh

Naiiviudesta kielinee myös se, että ostin vahasanikan vaikka henkilökunta jolta kysyin sen lajia ensin hekotteli toisten työntekijöiden kanssa ihan kuin olisin kysynyt ihan älyttömän kysymyksen ja vielä kehtasi nimenarvuuttelusession lopuksi möläyttää että ”Ei sun kai nyt auta kun ostaa tää ja kattoo miten sen kanssa käy ;)))”. Vaikka nykyäänkin sorrun ostamaan nimettömiä kasveja, minulla on sentään sen verta itsetuntoa että jätän ostokset tekemättä jos kauppias kehtaa heittää paskaa läppää siitä että myy sikaa säkissä.

Onneksi sentään paljastui ettei vahasanikka ollutkaan ihan niin hankala kuin miltä se näytti. Minulla on ollut sen kanssa hankaluuksia mutta alkuperäinen yksilöni on edelleen elossa, kuten on siitä aikoinaan ottamani jakotaimikin. Olen myös pistänyt jakotaimia, no, jakoon. Vahasanikka levittäytyy tyvestään kohtuullisen ahkerasti ja se jatkuvasti uhkaa kasvaa liian isoksi joten se on pitänyt tietyin väliajoin pakottaa ottamaan takapakkia.

Jakotaimi. Jos bongaat tästä kuvasta parta-agaman niin ei hätää, se on vain lelu.

Koko onkin mahdollisesti yksi syistä sille miksei vahasanikka ole sen suositumpi huonekasvi kuin se on nyt. Kasvua on mahdollista hallita muttei aina kovinkaan siististi ja nätisti, minkä takia sille kannattaa varata kohtuullisesti tilaa. Ihanteellisissa olosuhteissa yksilö voi levittää itsensä kahden metrin leveyteen ja vanhemmiten se saattaa hitaasti kasvattaa itselleen rungon kuten puusaniaiset.

Villin vahasanikan levinneisyys on melko laaja eikä se siis ole lajina missään suuressa vaarassa. Sitä voi löytää trooppisilta alueilta niin Afrikasta, Etelä-Amerikasta kuin Kaakkois-Aasiastakin, missä se kasvaa mieluusti kivisissä jokilaaksoissa ja kosteilla metsäisillä rinteillä. Toisin kuin monet muut tähän mennessä esittelemäni saniaiset, se ei ole päällyskasvi joka kasvaisi kivien ja puiden päällä vaan se kasvaa enimmäkseen maassa.

Tiivistelmä löytämistäni hoito-ohjeista:

Valo: Hyvin runsas hajavalo ihanteellinen mutta sanotaan myös että vahasanikka sietää melko hyvin varjoa. Ei siedä suoraa auringonvaloa.

Kasvualusta: hyvin vettäläpäisevä, mieluummin neutraali tai happamanpuoleinen kuin emäksinen.

Astia: ei suosituksia.

Kastelu: kasvualustan on pysyttävä melko tasaisen kosteana.

Lannoitus: puolitettu annos, lannoitteen laadusta ei suosituksia.

Ilmanlaatu: Niin kostea kun vain on mahdollista sisätiloissa. Ei vetoa.

Lämpötila: ei siedä pakkasta mutta pitää kohtuullisen viileästä, melko tasaisesta lämmöstä.

Pintahuolto: Sumuttelua suositeltu hyvin vahvasti. Huonot lehdet poistetaan tyveä myöten.

Talvetus: kastelua vähennetään niin että kasvualusta pysyy vain hieman kosteana.

Lisääminen: itiöistä kasvattaminen, jakaminen.


Omat kokemukseni:

Kuten aiemmin kirjoitin, vahasanikka ei ole ihan niin hankala kuin arvelin sen olevan. Ei se myöskään niitä helpoimpia saniaisia ole, valitettavasti – se on hieman vaatelias valon ja ilmankosteuden suhteen ja se oireilee hyvin näkyvästi jos jossain on puutteita.

Jos kasvualusta pääsee liian liian kuivaksi, se ryhtyy tiputtelemaan lehdyköitään vanhimmista lehdistään ja jos ilmankosteus on liian alhainen tai jos valoa ei ole tarpeeksi, se ei avaa uusia lehtiään loppuun asti. Tämä on erityisen vaivaannuttavaa vanhemmalla yksilöllä, sillä isoissa monilehdykkäisissä lehdissä epäsymmetrisyyttä on vaikea olla huomaamatta.

Se milloin oireilu sitten alkaa on viimeistään silloin kun ilmankosteus menee alle kuudenkymmenen prosentin. Mitä valoon taas tulee, päätellen siitä kuinka paljon paremmin luoteisikkunalla oleva vahasanikkani näyttää voivan, outoa kyllä, talvella jolloin se saa lisävaloa kasvilampusta, epäilen että ihanteellinen paikka sille olisi joko itäikkunalla tai kirkkaan kasvilampun alla.

En ole tähän mennessä uskaltanut viedä vahasanikoitani ulos koska minulla on paha tapa unohtaa missä puskassa mikäkin varjosta pitävä kasvi on mutta ensi vuonna ajattelin kokeilla.


Lähteet hoito-ohjeille:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti