sunnuntai 7. elokuuta 2016

Noviisin kasvinhankintaopas

Oletko suurinpiirtein siinä kasviharrastuksen vaiheessa, missä minä olin parisen vuotta sitten? Toisin sanoen: onko sinulla orastava kiinnostus huonekasveihin, erityisesti vähän jännempiin sellaisiin? Oletko kokeilunhaluinen, mutta arka ottamaan riskejä rahan kanssa? Jos olet, niin ehkäpä voin auttaa. Olen itsekin vielä aloittelija monissa kasveihin liittyvissä asioissa, mutta luulisin, että mitä tulee kasvien hankkimiseen, minullakin on kokemusperää, josta ammentaa.

Joten, tässä muutamia vinkkejä, joilla toivottavasti pääsee ummikkokin alkuun kasvien hankinnassa. Ensinnäkin …


Kysy tutuilta

Naapurin minulle tyrkyttämä rohtoaaloe.
Jänniä kasveja voi olla paljon lähempänä kuin luuletkaan. Onko naapurin ikkunassa jokin komea kasvi? Jos olette puheväleissä, kysäise, liikenisikö siitä ehkä pistokasta. Onko sukulaisella iso vanha kasvi, jota hän on varjellut vuosikymmeniä? Ainahan sitä voi kysyä, että milloin sitä seuraavan kerran harvennetaan. Tunnetko jonkun tyypin, joka tuntee jonkun tyypin, jonka äidillä on paljon kasveja? Utele! Mitä laajemmalle leviää puskaradion kautta tieto siitä, että olet kiinnostunut huonekasveista, sitä todennäköisempää, että sinulle aletaan puskemaan mitä erilaisimpia rehuja. Aina jonkun nurkissa pyörii jokin mummun outo kasvi, jota kukaan ei osaa tai jaksa hoitaa, tai jonkun naapuri on heittänyt jotain kasveja jonnekin rappuun tai roskiskatokseen kera lapun, jossa lukee ”Saa ottaa”.


Seuraa keskustelu-, vaihto- ja myyntisivuja ja ryhmiä internetissä

Sen lisäksi, että kasveihin liittyvillä keskustelupalstoilla vaihdetaan melko vilkkaasti tietoa kasveista ja vihit hyvistä apajista, niillä vaihdetaan ja myydään ihan kasvejakin. Yhteen tuotuna harrastajat ovat pankki, jonka valikoima on ehkä hyvin vaihteleva, mutta aina laajempi kuin mikään kauppa, sillä harrastajien huomassa säilyvät niin menneiden vuosien muodista poistuneet trendikasvit kuin nekin, joiden kasvattaminen ei ole koskaan juurikaan tuottaneet voittoa kaupallisesti. Harrastajaryhmissä voi tuntea olonsa ulkopuoliseksi ellei jopa joskus hieman epätervetulleeksi, mutta kannattaa silti edes silloin tällöin vilkaista kasvitarjontaa, jos etsii jotain erikoista. Esimerkiksi tiettyihin kasveihin erikoistuneissa ryhmissä Facebookissa silloin tällöin kaavaillaan yhteistilauksia ulkomailta.

Jos tämä ei kuulosta yhtään kivalta tai jos et tahdo vaivautua sosiaalisen median kanssa, niin harrastajat myös myyvät kasvejaan ilman mitään lätinöitä muun muassa Huuto.netissä ja Tori.fissä.


Käy tapahtumissa

Näyttelysaalista vuodelta 2015.
En nyt välttämättä tarkoita mitään messuja tai markkinoita, tosin niiltäkin toki voi löytyä jotakin. Tarkoitan pikemminkin kasviharrastajien järjestämiä tapahtumia, kuten taimivaihtoja. Niissä useimmiten liikkuu kylläkin puutarhakasveja, mutta myös jonkin verran huonekasveja ja yleensä taimenvaihtajille kelpaa kyllä ihan kylmä käteinenkin vaihdokkien sijaan. Taimivaihdoilla ei useinkaan ole omia verkkosivuja eikä mitään suurta fanfaaria muutenkaan, joten tiedoituksia niistä joutuu usein vähän etsiskelemään. Esimerkiksi omalla paikkakunnallani järjestettävää tapahtumaa mainostetaan aika pienesti paikallislehdessä ja kunnan Facebook-ryhmässä.

Niin joo, ja: tiesitkö, että Suomen Orkideayhdistys järjestää orkideanäyttelyitä, joihin tulee ulkomailta orkideoja ja monia muita kasveja tarjoavia myyjiä ulkomailta asti? No, nyt tiedät. Vuonna 2017 on vissiin seuraava.


Kiertele kaupoissa

Vaikka mainitsen varsinaiset kaupat vasta nyt, jännyyksiin saattaa törmätä vaikka supermarketissa, jos sinne sattuu oikeaan aikaan. Se, että jossakin paikassa ei ole ennen ollut mitään sinua kiinnostavaa kasvia, ei tarkoita etteikö siellä saattaisi joskus olla jonkin rajallisen ajan jotakin. Etkö omista puutarhaa etkä siis käy puutarhaliikkeissä? Kannattaa silti ehkä käväistä niissä, sillä niillä saattaa olla yllättävän kattava huonekasvikokoelma. Etkö yleensä käy kirppareilla? Ala käymään, sillä ei sitä tiedä milloin joku päättää hankkiutua eroon harvinaisista vanhan kannan huonekasveistaan. Opettele kuitenkin kitsaaksi, ettei tule tehtyä liikaa heräteostoksia. Mistä tulikin mieleen …


Älä osta mitään kasvia nimettömänä, ellei ole ihan pakko
Nimetön, joka paljastui melko krantuksi kasviksi.

Kaikille huonekasveista kiinnostuneille, mutta etenkin aloittelijoille, olisi parasta, jos kasvit myytäisiin oikean nimen kera, jotta kasvista voi etsiä lisätietoa kirjoista sekä internetistä. Jos sinulla on lapsia tai lemmikkejä, on erityisen tärkeää tietää mitä ostaa, sillä osa huonekasveista on erittäin myrkyllisiä. Valitettavasti huonekasveja usein myydään hyvin puutteellisin tiedoin, eikä tämä varmaankaan muutu mihinkään, ellei nimettömien ihmeiden tuotto ja myynti muutu tuottamattomaksi. Juuri tämän takia:


Varo kukkakauppoja

Älä välttele, mutta varo. Kukkakauppoja on niin monenlaisia kuin on niiden omistajia ja työntekijöitäkin, mutta valitettavan useat myyvät kasveja sekä nimettöminä, että väärillä nimillä ja väärillä hoito-ohjeilla. Silloinkin kun neuvoja antava henkilö vaikuttaa siltä, kuin hän tietäisi mistä puhuisi! Tietysti, harrastajat ja muut voivat tehdä ihan samaa, mutta harrastajat myös ovat nopeita korjaamaan toisiaan eivätkä yleensä kuorruta tarjoamisiaan tilpehööriin, joka maksaa enemmän kuin itse kasvi. 

Haluatko esimerkiksi ostaa nimettömän kimalteella tärvellyn mehikasvin rumassa koristeruukussa? Ookoo, onnistuu kukkakaupassa, niitä on monta erää vuodessa. Entä ison, arkkitehtonisen viherkasvin hintaan 50-999€? Selkis. Hinta-laatusuhteeltaan kohtuullisen huonekasvin ilman mitään ylimääräisiä härpäkkeitä hintaan 1-20€? Tota noin, kannattaa kokeilla ensin vaikka läheisintä Prismaa tai Tokmannia ja jos mahdollista, vaikka jotain puutarhakeskusta tai kukkataloa. Tosin huom.: useat isommatkin Plantagenit, joissa olen käynyt, laittaisin suurinpiirtein samalle laatulinjalle kuin enemmälti sisustustilpehööriliikkeitä muistuttavat kukkakaupat.

Mistä sitten ostatkaan kasvisi paikan päällä, niin:


Tarkista kasvin terveydentila ennen ostoa

Näkyykö öttiäisiä? Seittiä? Outoja nokareita lehtien alapinnoilla? Känsiä, kuivia, reikäisiä tai roikkuvia lehtiä, haavaumia, härmää, ruhjeita, pehmentynyttä tyveä? Jos kyllä, niin harkitse, onko kasvi hintansa ja mahdollisten tuholaistorjuntatoimenpiteiden väärti. Ja vaikka kasvissa ei näkyisikään mitään erityistä, se saattaa silti kantaa orastavaa tuholaisinvaasiota. Uusi hankinta kannattaisi aina pitää karanteenissa, erossa muista kasveista, kunnes se on osoittautunut terveeksi.

Mitä enemmän huonekasveja on, sitä houkuttelevammaksi saattaakin tulla niiden kasvattaminen siemenestä tai juurakosta, sillä siten yleensä välttyy pahimmilta salamatkustajilta. Mutta mistä löytää mielenkiintoisten kasvien siemeniä ja juurakkoja?


Käy hedelmä- ja vihannesosastoilla

Itäisen hevi-osaston löytö: Archidendron jiringa.
Ruokakauppa on hyvä ensimmäinen pysäkki, jos on kokeilunhalua muttei paljon rahaa. Esimerkiksi avokado, mango, taateli, kiivi, karambola, passio, sitrukset, inkivääri ja pitahaya eli lohikäärmehedelmä ovat suosittuja kasvatteja. Jotkut saavat jopa kookospähkinän itämään, tosin se tietääkseni vaatii melkoisia kommervenkkejä.

Ja hei, tiedätkö mistä löytyy syötäviä ja kasvatettavia jännyyksiä, joista et välttämättä ole koskaan kuullutkaan? Itämaisista elintarvikeliikkeistä. Esimerkiksi tuore kurkuma ja galangal-juuri, jotka vetäytyvät talveksi juuriinsa levolle, ovat käypiä osittaisvuotiseen ruukkukasvatukseen.


Etsi siemeniä verkosta

Puutarhakasvien siemeniä myyvät verkkokaupat usein myyvät myös joidenkin huonekasveiksi kelpaavien kasvien siemeniä. Exotic Garden on varmaankin yksi tunnetuimmista erikoisuuksien myyjistä, tosin myös usein parjattu, koska hinnat on koettu korkeiksi siementen määrään ja itävyyteen nähden (olen itse myös tätä mieltä). Toinen, vähemmän tunnettu erikoisuuksien myyjä on Plantamira.

Aloittelijan kannattaa varmaankin olla varovainen ulkomailta tilatessa, mutta esimerkiksi niinkin kaukaisesta eksoottisesta maasta kuin Ruotsi löytyy erikoistuneempia verkkokauppoja, kuin Suomesta. Ainoa ulkomailla sijaitseva kauppa, josta minä itse olen tähän mennessä onnistuneesti tilannut, on Rareplants. Olen harkinnut myös näitä verkkokauppoja: Sunshine Seeds, Chiltern Seeds, Kakteen-Haage, SuccSeed, Plantanica ja Impecta.

Mitä ikinä sinä sitten päädytkin tekemään, älä osta siemeniä AliExpressin kaltaisilta sivustoilta, ellet ole valmis pettymään karvaasti. Siemenhuijaukset ovat tällaisissa paikoissa hyvin yleisiä. Ja millä vähänkään vapaamuotoisella verkkokauppa-alustalla ikinä näetkään jotakin myyjää, jonka tarjonnasta löytyy muun muassa orkideojen, häkellyttävän erikoisten muotoisten ja väristen hedelmien, vihannesten ja ruusujen siemeniä, älä tee kauppaa heidän kanssaan, ellet ole valmistautunut saamaan pussillisen jotain rikkaruohon siemeniä.

Ja lopulta:


Älä varasta

Tämä peukkusääntö on, outoa kyllä, sellainen asia, joka voi itse asiassa olla paljon selvempi asia aloittelijalle kuin monelle huonekasvikonkarille. Yksinkertaisesti: älä kajoa muiden ihmisten kasveihin ilman lupaa, ihan sama mitä jokin vanha sanonta jostain pistokkaiden varastamisesta ja niiden kasvuun lähdöstä sanoo. ”Jos mä ihan vähän vaan niin ei se–” Ei, hys, älä. Ei ole sinun asiasi päättää miten, milloin, tai mistä päin jonkun toisen ihmisen hoivaamaa maatilaa, puutarhaa, tai kasvia kerätä satoa. ”Ihan vähän vaan” on vähän vaan kunnes ei enää olekaan. Jos jokin tilanne on tarpeeksi houkutteleva tekemään yhden ihmisen liimanäpiksi, voi olla kohtuullisen varma, että on muitakin, jotka mielellään ottaisivat tai ovat jo ottaneet osansa. Jokainen irtautuminen ”Ihan vähän vaan”-mentaliteetista on helpotus ihmisille, jotka ihan ymmärrettävästi eivät tahdo, että heidän omaisuuttaan tärvellään. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti