perjantai 28. huhtikuuta 2017

Sipuleita itkettää

Ei ole kauheasti inspannut tämä kevätsää. Tuulta, räntää, lunta, rakeita. Niin, niin paljon rakeita.

Turhaan mulkoilet, kissa. En minä tätä tehnyt.

Kevään ensimmäiset kukkijat ovat olleet aika paljolti samoilla linjoilla. 'The First' -lummetulppanit olivat tähän samaan aikaan viime vuonna täydessä kukassa, kun taas nyt ne ovat vasta toisella lehdellään. Joku on myös käynyt natustelemassa joitain niistä, perkele.


Muutaman kevättaskuruohon lisäksi pihassa kukkivat vain idänsinililjat ja viime syksynä istutetut krookukset 'Snowbunting' ja 'Romance'.

'Romance'.
'Snowbunting'. Ei ole näitä koolla tai tuurilla pilattu. Ensimmäiset avautuivat vain saadakseen takkiinsa raekuuroilta.
Scilla siberica, tarhakevätherpes. Eiku.

Istutin viime syksynä aika paljon uusia juttuja, en vain jaksanut millään tavalla dokumentoida tai raportoida sitä. Kevään huonohkosta kukkasaldosta kiusaantuneena tilasin sipuleita Alankomaista asti ja tungin niitä vähän joka paikkaan. Nyt jos eivät isommat jännemmät tulppaanit kuki, luovutan ja pysyttäydyn pienissä villitulppaaneissa sekä niissä erikoisuuksissa, mitä äiti harvakseltaan keksii haluta pihaan. Sama pätee myös 'Katharine Hodgkin' -kevätkurjenmiekkaan: jos tämäkään satsi ei pääse kukkaan asti, antaapa olla.

No, ainakin ne tällä kertaa näyttävät jotain elonmerkkejä.

Epävarma tulevaisuus on myös karhunlaukoilla. Ne ovat ulkonäöllisesti yhtiä lempiperennoitani ja tuoksuvat sen verta herkulliselta, että haluaisin joskus kokeilla niiden käyttöä ruuanlaitossa, mutta ne eivät tunnu menestyvän hyvin tässä pihassa. Ehkä siksi että tämä piha on kuivanpuoleinen? Yritän korjata tätä kuorruttamalla karhunlaukkojen ympäristöä runsaalla määrällä eloperäistä katetta.

Ehkä tässä näkyy jo vähän merkkejä sen toimimisesta: sivusipuleiden teko on ihan uutta näille.

Mitään muuta erityisen kuvauksellista pihassa ei tapahdu. Tai, no, 'Red Riding Hood' -tulppaanin lehdet näyttävät kivoilta kuten viimekin vuonna. Täällä päin tyrkyllä saisi minun puolestani olla enemmänkin tulppaaneja, joilla on kirjavat lehdet.


Tilasin Alankomaista paria muutakin lajiketta, jolla pitäisi olla melkoisen jännät lehdet: 'Fire of Love' ja 'Yellow Wave'. Toivottavasti ne eivät petä.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tämä viesti on kuin meidän Iirikset. Tulivat kahtena vuonna ja sitten. Sopinee blogisi nimiteemaan. ( Poistin eka viestin virheellisten koneen muuntamie hvn tekstien vuoksi, tuttua sekin.)

    VastaaPoista