perjantai 12. toukokuuta 2017

Kaisaniemen kasvitieteellisessä 28.4.

Hiljattain kävi niin huonosti, että kusaisin koneeni ja siitä aiheutui kaikennäköistä tiedostojen siirtoa, uuteen koneeseen totuttelua ja muuta ikävää. Tämän kasvitieteellisreissun kuvat jäivät siksi pitkäksi aikaa jonoon, joten sitä kompensoidakseni hyppään hätäilijöitä silmälläpitäen suoraan siihen, mikä lienee tässä päivityksessä korein yksittäinen nähtävyys: lummehuoneessa kukkivan jadeliaanin (Strongylodon macrobotrys) kukinta.



Nätti, eikö joo? Kuvat eivät oikein tahdo tehdä kunniaa tuon kukinnon värille. Livenä ne tuntuivat suorastaan hehkuvan syvän turkooseina. Kukinnot olivat myös todella suuria, sanoisin että parhaimmillaan kahden jonossa olevan pienehkön marsun pituisia ja paksuisia sinivihreistä kissankynsistä koostuvia pulloharjoja. Jotka siis riippuivat ylösalaisin.

Nyt, jos tulit katsomaan isoja koreita kukintoja, voit lähteä. Muita kukkia tässä päivityksessä on vain parisen kappaletta.

Kuvia rakennuksen ulkopuolelta vain yksi.

Olen aikaisemminkin käynyt Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa tämän blogin perustamisen jälkeen, mutten muista milloin, enkä silloin muistanut ottaa kameraa mukaani, joten enpä siitä viitsinyt kauheasti täällä kailottaakaan. Komea lafka kuitenkin kyseessä, eikä mikään hirveän kallis kun lippu maksoi vain sen yhdeksän euroa, plus sitten että jokin ihme museokortti kuulemma nykyään käy tuolla. Suosittelen käymään, varsinkin jos tämä kylmä kevät jurppii: ainakin itselleni tuli parissa trooppisen hikevässä huoneessa pikkasen kuuma kun kyykistelin pikkurehujen ja kuvakulmien sun muun perässä.

Onneksi korkeammallakin riitti kuvattavaa.

Esimerkiksi tämä pesää rakentanut västäräkki.

Sekä tietysti iiiiisoja saniaisia.

Angiopteris evecta on muuten suurilehtisimpia ellei suurilehtisin saniainen koko maailmassa.


Puusaniaiset (Cyathea spp.) taas lienevät kaikista korkeimmiksi kasvavia.

Edustettuna oli myös kasvi, joka puolustaa suurimman siemenen tuottajan titteliä.

Siinä se on, seychellienpalmun (Lodoicea maldivica) itänyt siemen.

Kaakaopuukin (Theobroma cacao) löytyi hedelmineen.


Samaan aikaan toisaalla hedelmiä teki myös, ööh ...

Sitruuna? Sukaattisitruuna. Ei ihan tavanomaisen kauppasitruunan muotoinen tai värinen.

Tämä nyt menee vähän aasinsiltojen kalasteluksi, mutta erinäisten kairapalmujen (Pandanus spp.) hedelmiä ja lehtiä voi myös syödä.

Jospa sitä näyttäisi muutamia kuvia ilman mitään ihmeempiä selittelyjä.

Naama Naavatillandsian (Tillandsia usenoides) verhoama patsas.

Kalusteita ja sensellaisia.

Dalechampia spathulata.

Saintpaulia-huone

Erinäisiä kasveja, mm. epifyytteinä kasvavia saniaisia.

Desmodium repandum, jota minulla kasvaa myös täällä himassa.

Savannipuita.

Melaleuca armillaris.

Blechnum neohollandicum.



NYEH!

Lummehuone.

Voisin alkaa pitämään akvaariota ihan pelkästään voidakseni pitää vesisaniaisia kuten tätä apilasaniaista (Marsilea mutica).


Kukkisivatkohan omat kanarianpunakelloni (Canarina canariensis) tänä vuonna?

Lopuksi, pari minulle tutun näköistä saniaista ...





Jos nyt muistan oikein, viime kerrallakin mietin, että näissä saniaisissa on melkoisesti samaa näköä kuin mysteerisaniaisissani X ja Y. Jälkimmäistä tai hyvin paljon sitä muistuttavaa saniaista lienee olleen myös Turun kasvitieteellisessä? Pitäisikin itse asiassa tehdä tähän blogiin uusi päivitys siitä, miltä nämä pöljät saniaiseni näyttävät nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti