keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Loisikka 3: Ylösnousemus

Ötökkärintamalla on ollut kovin hiljaista tänä vuonna. Siksi tuntui aikamoiselta jättipotilta löytää peräti kaksi loissienen kaappaamaa kiitäjäistä samanaikaisesti.On täällä kuitenkin jotain muutakin kuvaamisen arvoista ollut. Parisen viikkoa sitten löysin tieltä väsyneen ja rähjääntyneen oloisen haavanlasisiiven

Ja joo, se näyttää ampiaiselta vaikka onkin perhonen. Se jopa surisi lentäessä vähän kuin ampiainen!

Jaa että mitä se ikkunalla kissuksen lehdellä tekee? No, koska sillä ei aluksi ollut kiire minnekään, toin sen sisälle kuvattavaksi ja tunnistettavaksi. Sisällä se kuitenkin kiusaantui siitä, kun tarjosin sille pipetistä hitusen käynyttä sokerivettä, jolla täytän ulkona olevan mesibaarin, ja lensi ikkunalle. Siellä sitten otin siitä nopeasti valokuvan ennen kuin kiikutin sen varovaisesti ulos.

Toinen vähän aiemmin tapaamani jännä perhonen lähti lentoon rikkaruohoja niittäessä ja oli niin erikoisen näköinen, että seurasin sitä sen seuraavaan piilopaikkaan ja otin sen kädelle.


Nokisiiveksi se sitten paljastui. Tällaistakaan otusta en ole aikaisemmin nähnyt.  Sen pikimustat siivet ja räikeänoranssi takaruumis olivat melko jännä, kauas erottuva näky lennossa, joten luulen, että muistaisin kyllä jos olisin tavannut. Ilmeisesti niiden toukat syövät jäkälää? Tämän pihan männyissä sitä ainakin näyttäisi riittävän.

3 kommenttia:

 1. Hitsit toi loisikka on jännä! Ällö ja hieno. En ole ikinä löytänyt sen valtaamaa ötökkää. (Ehkä en ole vain osannut etsiä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiiä oisko tää alue jonkin tietyn loissienilajin hotspotti? Jo kauan ennen kuin löysin ekan selkeen loisikan, näin öisin ja aamuisin teillä muista kiitäjäisistä poikkeavasti liikkuvia kiitäjäisiä. Ainut elävänä näkemäni loisikan saastuttama kiitäjäinen liikkui ihan samalla tavalla nykien ja kankeasti hoiperrellen, joten mun epäilys on että noi muutkin oli sienitartunnan saaneita.

   Poista
 2. Huomattavasti vähemmän on ollu kaikkia ötököitä tänä kesänä. Mutta harvinaista terassillemme on asettunu asumaan ristilukki. Sitä ei oo aiemmin meidän tontilla tavattu. Näyttää että se ei häiriinny mistään meidän touhuista.

  VastaaPoista