perjantai 17. helmikuuta 2017

Potilaspäivitysoksennus

Ookoo, jospa sitä nyt sitten päivittäisi sitä potilaslistaa

Lisäyksiä on tässä vaiheessa kaksi tai kolme: tämän vuoden puolella hankin jo edellisessä päivityksessä vilahtaneen viheradiantumin (Adiantum raddianum) ja viime vuonna sain kylkiäisenä itulehtien ituja (toinen on ainakin lieriöitulehteä, toisesta en ole varma onko se jotain eri lajia, eivät tulleet nimien kera). Sain myös liisukkaa, joka on lajiltaan Plectranthus ernstii. Kokonaista suomenkielistä nimeä en ole sille löytänyt, mutta ilmeisesti se kasvattaa iän myötä puisen, tyvestä vahvasti pullistuvan rungon á la pullojukka, joten … Pulloliisukka? Kuulostaa tosin lempinimelle, joka on annettu *kröh* pulloa tiheään kallistelevalle rouvashenkilölle.

Pulloja ei vielä ole, mutta silti nämä kaverit ovat jo kallellaan. HEH HEH.

Muuta nimiasiaa: olen päässyt hypistelemään eri kasvuvaiheissa olevia mysteerisaniais Z:n nimellisiä myynissä olevia näköiskasveja. Jos ulos istuttamani jakotaimi zetasta onnistuu talvehtimaan, niin se vahvistanee entisestään käsitystäni, että kyseessä on Suomen oloissa arka, mutta hyvissä olosuhteissa talvenkestävä Dryopteris erythrosora eli ruska-alvejuuri.

Nyt sitten ne synkemmät jutut. Tässä ovat kuolleet kasvit.

Doryopteris sp., "antennisaniainen"
Hemionitis arifolia, soikkosaniainen (aiemmin näitä oli kaksi, viimeisimmän laskennan mukaan vain yksi.)
Pteris dentata, 'Stramina' (yhyy!)
Echeveria sp., mehiruusuke, vaaleanpunainen
Titanopsis calcarea (miksi juuri tämä?!)
Averrhoa carambola, karambola
Chamaedorea elegans, sirovuoripalmu
Citrus sinensis, greippi
Ficus benjamina, limoviikuna, vaaleanvihreänkirjava
Lavandula angustifolia, tähkälaventeli, 'Ellagance Sky'

Näiden lisäksi erityisen huonossa kunnossa ovat:

Cyrtomium fortunei
Hemionitis arifolia, soikkosaniainen, se jäljelläoleva
Pellaea rotundifolia, nappipellea
Ficus sp. 'Panama' / 'Anouk'
Hoya bella, pikkuposliinikukka
Pilea depressa, kiiltopiilea
Dorstenia crispa
Euphorbia milii, piikkikruunu, keltaiset kukat ja isot pitkät lehdet
Euphorbia tithymaloides, mehipolvi, kirjavalehtinen
Boesenbergia rotunda
Jatropha mahafalensis, toinen niistä. Juu, jos joku muistaa Pyrkyrin, niin totta kai se on juuri Pyrkyri. 

Tarkkasilmäinen saattaa huomata, että laventeli 'Ellagance Sky' on kaikesta huolimatta yhä merkattu varsinaiseen Potilaslistaan elävien kirjoihin. Miksi?

Ta-daa! … Joo, kamera heittäytyi tosi taiteelliseksi, mutten jaksanut mennä napsimaan lisää kuvia.

Minähän en perkele luovuta laventelin suhteen. Laventelinkukat ovat liian erinomaista ja irtona ostettuna turhan kallista tavaraa yrttiteehen! Ja ookoo, laventelipuskat ovat minusta yksinkertaisesti kivan näköisiä, plus että niiden tuoreita kukkia ja lehtiä on kiva nuuskutella.

Valitsin muuten 'Ellagance Sky' -lajiketta tälläkin kertaa, ihan vain siksi, että se kukkii jo ensimmäisenä vuonna, vaikkakaan ei mitenkään runsaasti. Olin alunperin aikeissani tilata laatua, jota kutsuttiin kaupassa nimeltä 'Lady', jonka myös pitäisi kukkia ensimmäisenä vuonna, mutta valitettavasti sen siemenet kerkesivät loppumaan varastosta. Tutulla lajikkeella siis mentiin, enkä edes vaihtanut väriä, vaikka äärimmäisen ärsyttävästi kirjoitettuun Ellagance-sarjaan kuuluu muitakin värejä kuin vaaleanlila Sky. Muita sarjaan kuuluvia ovat ainakin tummempi 'Ellagance Purple', valkoinen 'Ellagance Ice' ja vaaleanpunainen 'Ellagance Pink', mutta Sky on minusta näteimmän näköinen.

'Ellagance Sky' ei tosin ole ainoa laventelilaatu, jota minulla on kasvamassa. Innostuin tilaamaan keltaista (vihreää?) laventelia. Sen tuoksua kuvaillaan netissä tavallista tähkälaventelia sitrusmaisemmaksi ja hitto, minä haluan nuuskaista sitä itse, minkä tekee vähän hankalaksi se, etten tiedä missä päin Suomea näitä saattaisi tavata livenä. Ei siinä sitten kai auta muu kuin kasvattaa itse. Ja juu, tilasin sen siemeniä ulkomailta, kuten muutamia muitakin siemeniä … Pitänee tehdä siitä oma päivityksensä ; P

3 kommenttia:

  1. Vaikka huonossa kunnossa olevien ja kuolleiden saattopotilaiden listasi onkin suhteellisen pitkä, pidän silti hulppeana saavutuksena, että onnistut ylipäätään pitämään näin valtavan suurta määrä melkoisen vaativiakin kasveja kotona ilman, että yhtään useampi päätyy kuolleiden tai kuolevien kirjoihin! :D

    Omat parikymmentä "ihan tavallista" huonekasvianikin ovat jo välillä vähän turhan haasteellisia ja työläitä, ja tuon tuostakin joku niistä menehtyy ties mihin vaivaan - ja aina, kun rohkaistun hankkimaan jotain oudompaa, se delaa aika pian. (Nyyh, toinen viime syksynä hankkimistamme Tillandsioista potkaisi juuri tyhjää - kostimme ostamalla kolme uutta tilalle. Yksi kolmesta, vasta pari kuukautta meillä olleesta perhoskämmekästä kuoli myös hiljattain - toistaiseksi emme aio hankkia uutta sen tilalle.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin kiitos kasvien selviämisestä taitaa kyllä mennä tälle viileälle ja kosteailmaiselle talolle. Tosin, tyräkeilleni se ei tunnu tekevän hyvää: hyvin ne ovat tähän mennessä selvinneet talvesta harvalla mutta säännöllisellä kastelulla, mutta nyt tänä talvena kun se muuttui epäsäännölliseksi, niihin iski todella vakavasti härmä, jonka luulen olevan niin suuri ongelma kuin se on juuri täällä olevan viileyden ja kosteuden takia. Mehipolvet ja keltakukkainen pitkälehtinen piikkikruunu ovat täysin lehdettömiä nysiä tällä hetkellä ja jos uuteen kasvustoon ilmaantuu härmää, saatan luovuttaa ja heittää ne pois, jottei härmä saisi jalansijaa muistakin tyräkeistä : /

      Ja harmi, etteivät Tillandsiat ja phalet ole kukoistaneet. Minulla ei ole kokemusta perhoskämmeköistä eikä Tillandsioistakaan kuin tälläkin hetkellä hyvin rähjääntyneen naavatillandsian kanssa, joten en tiedä yhtään, menestyisivätkö ne täällä. Äitini ainakin on perhoskämmeköitä joskus muinoin tappanut.

      Poista
    2. No juu, olosuhteethan ne eniten ratkaisevat sen, mitkä kasvit pärjäävät, vai pärjäävätkö mitkään. Meillä on aika kuiva ja lämmin sisäilma (ja vaikka kuinka yrittäisi säätää patterit nollille, talvella ne käyvät joka tapauksessa kuumana). Vähän haasteelliset talviolosuhteet monille lajeille.

      Poista