perjantai 16. lokakuuta 2015

Terraariokatsastus

Jaaha, mitäs terraarion kuuluu? 


Kasvit ovat kerenneet kotoutumaan nyt vähän yli kuukauden verran ja minä olen hieman tarkkaillut sinne tuomiani muita eläväisiä. Ja muutamia kutsumattomia vieriata. Ja nyt kun puhun muutamasta kutsuvieraasta, tarkoitan itse asiassa että niitä on ollut satoja. Ensinnäkin, pari päivää koko rotiskon kasaan kyhäämisen jälkeen löysin Hemionitis arifolian lehdiltä valtavan määrän kirvoja.

Salakuljetitko ne sinne mukanas, häh?

Kirvat näyttävät onneksi sittemmin kadonneen. Litistelin niitä ahkerasti hieraisemalla jokaisen H. arifolian lehden puhtaaksi sormillani ja ne maistuivat myös pikkuhämähäkeille jotka vapautin terraarioon seittejä tekemään. Kirvoja suurempi ongelma ovat sen sijaan olleet harsosääsket, joita oli pahimmillaan ihan aikuisten oikeasti satoja tuossa kohtuullisen pienessä tilassa. Otin niiden takia hyttysrysän ja limarullat syyslomiltaan takaisin töihin ja laitoin huoneeseen myös paljon saippuasokerilitkuansoja jotka edelleen täyttyvät kohtuuttoman nopeasti näiden ärsyttävien, nenään, silmiin ja teekuppiin mielellään lentävien turhakkeiden raadoista.

Hyttysrysä sanoo KHHHHHHHHHHHHHHHHH. Olis pitäny vaan ostaa sellainen sähköpyydys mutta kun tämä oli alennuksessa.

No, onneksi terraariossa on tapahtunut jotain kivaakin. Yllä mainittu ja näytetty soikkosaniainen on kasvanut runsaasti vaikkakin vähän epämuodostuneesti. Eniten terraarioon siirrosta ovat kuitenkin hyötyneet mysteerisaniaiset X ja Y, jotka ovat kasvaneet hurjasti. 

X

Y

Vahvassa kasvussa on ollut myös nahkasanikan (Didymochlaena truncatula) jakotaimi. Jos se jatkaa tätä kasvunopeutta kevääseen saakka, saatan kaivaa sen ulos terrasta, leikata sen emon juuresta uuden taimen ja istuttaa sen tuon paikalle.


Joukossa on kyllä myös pari jumboa. Pteris aspericaulis on pelkästään riutunut kun taas ituraunioinen (Asplenium bulbiferum) ei ole tehnyt yhtikäs mitään. Toivottavasti se vain keskittyy tekemään jotakin juurillaan. Pteris aspericauliksesta en taas jaksa enää toivoa mitään. Se kuulemma kranttuilee muillakin toden teolla.

Pteris aspericaulis keskellä, ituraunioinen oikeassa alakulmassa.

Siinä olivat saniaiset mutta muutakin rompetta toki on. Mähkän juurtuneet pistokkaat eivät ole kauheasti viihtyneet mutta on niissä sentään jotain kasvua näkyvissä. Tämä tuntuu vähän oudolta, sillä niiden emo suorastaan kukoistaa ja se on huoneilmassa. Mähkät pitävät kosteasta huoneilmasta ja eipä tuolla terraariossa kovinkaan kuiva kasvualustakaan ole joten jospa vika on siinä ettei ilma vaihdu tarpeaksi hyvin mähkän makuun? Pikkuruiset Pileat taas ovat alkaneet valloittamaan terraarion pohjaa. Mukulakäärmeenparrat (Ophiopohon japonicus, kuvassa kääpiömuoto) eivät ole tehneet juurikaan mitään mutta minulle uhkailtiin että se pian leviää juurestaan ympäriinsä ja tukahduttaa kaiken muun. Saapa nähdä. Minun puolestani se saisi levitä ainakin vähäsen. Haluaisin ehkä myös kokeilla kalastella noita tuolta ulos ja kasvattaa ihan tavan huonekasvina!

Lopuksi: jos sinulla on kasviterraario, pliis kerro minulle että tää harsosääskirumba on tilapäistä. Pliis. Ton hyttysrysän hurina on hanurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti