sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Äitienpäivän sipulisaldo

Kun kerta on vielä jonkin aikaa äitienpäivä ja uuden pitemmän lajiesittelyn kirjoittaminen takkuaa, niin voisi pikakelauksella kertoa, että mitä kävi kukkasipuleille, jotka istutin äidilleni viime syksynä.


Kirsikkapuiden alle istuttamani 'The First' -lummetulppaanit (yllä) olivat nimensä mukaisesti ensimmäiset kukkijat. Ne olivat yllättävän suurikukkaisia! Harmi vain, että ne pitivät niitä auki varsin kitsaasti. Ja sitten kun ne vihdoin pysyivät auki pitempään kuin hetkisen keskipäivällä, niin ne olivatkin ohikukkineita alta aikayksikön. No, ainakin ne olivat nättejä sen aikaa kun ne kestivät.


Toisena aukesivat kääpiötulppaanit (Tulipa turkestanica, oikealla) ja kolmantena parvitulppaanit (Tulipa tarda, vasemmalla). Vaikuttaisi siltä, että näistä lähtivät kasvamaan melkein ellei ihan kaikki istuttamani sipulit ja kaikki myös kukkivat! Jokaisessa yksilössä on vieläpä useampi kuin yksi kukka. Kovin, kovin pieniä ja yksinkertaisiahan ne ovat, mutta tykkään näistä huomattavasti enemmän kuin suurimmasta osasta isoista tulppaaneista. Äidistänikin ne ovat ilmeisesti suloisia.


'Alba Caerulea Oculata' -tähtitulppaanit ovat taasen olleet pienoinen pettymys. Ne ovat kooltaan vielä pienempiä kuin edellämainitut pikkutulppaanit ja kun lehdet ovat ohkaiset piiskat ja jokaisessa yksilössä on vain yksi kukka, niin niissä ei ole ollut kauheasti katseltavaa. Mutta, no ainakin ne kukkivat. Samaa ei voi sanoa talventähdistä, lumikelloista, 'Katherine Hodgkin' -iiriksistä, keltalaukasta, tai napolinlaukasta, sillä ne eivät nähtävästi ole lähteneet kasvuun ollenkaan. Libanoninlaukka on puskenut kahdesta sipulista hyvin kituliaan oloista lehteä, joka ei juurikaan herätä toivoa kukinnoista. 

Mitä tulee minun hankkimiini isompiin tulppaaneihin, niin en osaa vielä sanoa, ovatko ihan kaikki hankkimani lajikkeet edustettuina kasvuun lähteneiden sipuleiden joukossa. Tiedän eri lajikkeiden istutuspaikat vain suurinpiirteisesti ja iso osa ei ole lähelläkään kukkimista. Tähän mennessä ainoa kukkija minun ostamistani isoista tulppaaneista on ollut 'Red Riding Hood', joka kerkesi vasta tänään avaamaan ensimmäisen nuppunsa. Sen mielenkiintoisin piirre on kuitenkin ollut sen lehtien raidallisuus, mitä äitinikin on ihmetellyt.


Toinen juuri ja juuri tänä päivänä kukkiviin lukeutuva on myös narsissi 'Replete', jonka värilliset terälehdet eivät ole ollenkaan niin oranssit, kuin olen aiemmin nähnyt kuvissa ...


Niin joo. Ja oregoninkoiranhampaat ovat myös jossain vaiheessa pusertaneet maanpäällisiä osia enkä minä huomannut ennen kuin niillä oli jo kukkavarret. Kovin ovat pieniä, nimittäin, plus että istutin ne typerästi paikkaan, jossa ne eivät pääse oikeuksiinsa. Pitänee merkitä niiden kasvupaikat ja siirtää ne syksyllä jonnekin muualle. Onneksi niiden sipulit on melko helppo tunnistaa.

Odotan mielenkiinnolla kukintoa ja mahdollisia siemeniä.

Ja, no ... Sen enempää kerrottavaa sipuleista ei tällä hetkellä olekaan. Ehkä laitan uuden satsillisen kuvia kun loput tulppaanit kukkivat. Voisin myös juuri nyt mainita vielä yhden asian, joka on ajankohtainen, muttei ei oikeastaan liity yllämainittuihin sipuleihin ollenkaan ...Sain kivikon purkamisen, kitkemisen ja uudelleenkokoamisen jotakuinkin valmiiksi juuri sopivasti äitienpäiväksi, jottei etupihalla olisi niin hirveä sotku. Nyt siihen vaan pitäisi pistää lisää kasveja.

2 kommenttia:

  1. Kyllä se kevät Suomessakin alkaa jylläämään aurinkoisten päivien saattelemana :) Kivoja sipulikasveja teillä!

    VastaaPoista
  2. Kauniit väritykset. Ja kesähän tulla tupsahti vauhdilla kun ilmat lämpeni.

    VastaaPoista