torstai 23. maaliskuuta 2017

Savua, peilejä ja ilmastointiteippiä

Nopeesti nää paskiaiset kasvaa. Jotkut vähän nopeammin kuin toiset. Olen vähän yrittänyt tehdä niin, että tärkeimmät kasvit ja eniten varjosta kärsivät olisivat lähimpänä ikkunaa, mutta aika sekasin nämä kyllä ovat.


Tässä on myös sellainen jännä juttu, että pimein paikka on oikeastaan jossain viimeisen ja ensimmäisen rivin välissä, sillä takariviä on turvaamassa peili. Heijastaa se ihan kohtuullisesti auringonvaloa ja kirkkaimmillaan taimet kurkottelevat sitä, eivätkä ikkunaa kohi.


Peili oli ensin tuettuna vain kivillä ja muilla roinalla, mutta se uhkasi jatkuvasti kaatua kasvien päälle. Ei siinä auttanut sitten kuin ihan kiinnittää se ...

... kyllä, ilmastointiteipillä.

Uusimmista ulkomailta tulleista siemenistä on muuten muitakin itäjiä kuin hätähousut Mimosa scabrellat, muun muassa Kennedia microphyllat. Jotain korallipapuja ne on suomeksi, mutta lajilla ei ole omaa kokonimeä. Kennedioiden idätyksestä löysin sellaista tietoa, että idätystä helpottaisivat savu ja kuumassa vedessä liotus. Siementen savustamista en edes harkinnut ja kuumaa vettäkin hieman epäröin, sillä ainakin Abrus precatoriuksen (R.I.P) siemenillä pelkkä hiominen auttoi huomattavasti paremmin, kuin laajalti suositeltu kuumalla vedellä käsittely. Päätin siis jakaa satsin kahdessa erässä: toiset käsittelin n. kuusikymmenasteisella vedellä ja toiset hioin.

Tulos on:


hiotut (vasemmalla) itivät nopeammin kuin kuumalla vedellä käsitellyt (oikealla) ja mätiä sekä turpoamattomia siemeniä on huomattavasti vähemmän. Ehkä kuumakäsittelyni oli kehnoa, tiedä häntä, mutta ainakin minusta vaikuttaisi siltä, että hiominen on vähemmän riskaapelia hommaa.

Lopuksi: Billbergia brasiliensiksien kanssa on joutunut tekemään pientä säätämistä. Niiden lehdet alkoivat olemaan huolestuttavan keltaisia ja kasvu tuntui olevan hidastumaan päin. Lueskelin hieman lisää papinkaurojen siementaimien jatkohoidosta ja päädyin siihen lopputulokseen, että joko valoa on liian paljon tai sitten lannoittaminen olisi pitänyt jo aloittaa. Ainakin löysin sellaisen suosituksen siemenestä kasvattavalta harrastajalta, että siementaimien lehtilannoitus miedolla lannoitteella kannattaisi alottaa jo kun lehtiä on 2-3 kappaletta. Siirsin siis pikkukaurat hitusen vähemmän paahteiselle ikkunalle ja ruiskautin niille miedonpuoleisesti orkidealannoitteella maustettua vettä.

Mikä ikinä se nyt sitten olikaan, mikä niitä vaivasi, niin ei ilmeisesti vaivaa enää. Ovat nyt nimittäin vihreämpiä ja kasvavat huomattavasti nopeammin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti