keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Ensi vuoden hankinnoista

Olen vähän funtsinut että mitä ryhdyn hankkimaan ensi keväänä. Vanhempieni ylipalkattuna puutarhurina otan totta kai huomioon ensin sen, mitä vanhempani haluavat.

Tänä vuonna se ainoa varsinainen toive jonka sain lypsettyä heistä oli että makeakirsikkapuu olisi kiva saada pihaan joten hankin kaksi. Tiedäthän, pölyttämään toinen toisiaan. Muita, kiertoteitse ilmaistuja toiveita ovat olleet kivikkopenkin kunnostaminen ja tulppaanit. Sittemmin sanaisen arkun kansi on keventynyt ja äitini on ilmaissut että haluaisi köynnöshortensioita mäntyjä pitkin kiipeämään.

Mistä lienee saanut sellaisen mielihalun. Tuskin ainakaan Mustila Arboretumista, missä näimme niitä.

Eli tutkailen ainakin että millaiset mahdollisuudet minulla olisi saada tällainen hankittua ja kotoutettua. Ei vaikuta mahdottomalta. Mietin myös, että mahtuisiko ja sopisiko tänne jonnekin äidin mielipuu, surukuusi.

Sitten olisi kasvimaan täyttö. Ainoat syötävät joiden kanssa olen siellä täysin onnistunut ovat olleet herneet ja lehtikaali, joten ensikin vuonna taidan kasvattaa niitä. Sen lisäksi ajattelin testata jotain tomaattilajiketta jota en ole aiemmin kokeillut Sungold on tähän mennessä ainut jonka olen saanut tuottamaan syömäkelpoisia hedelmiä avomaalla.

Ja entäs kurpitsat, joiden kanssa aina möhlin ... En ole varma huvittaako heittäytyä uuteen epäonnistumiseen mutta jos jossain on myynnissä lajiketta jota haluan kokeilla, niin ehkä silti teen niin jos sille on tilaa.

Kaksi pientä hedelmää neljästä kasvista joiden hoitamiseen meni hirveästi aikaa ja vaivaa ja hyvää multaa, vaudeveijaa.

Yrttipenkissä on myös muutama paikka johon ei ole vielä vakiintunut mitään monivuotista tai itsestäänkylväytyvää. Siirsin sieltä iisopit koristekäyttöön koska niiden maku ei miellyttänyt ja 'Hidcote'-laventeli yksinkertaisesti kuoli – se ei selvästikään kykene talvehtimaan kyseisessä penkissä edes havupeitteen kera. Minusta tuntuu että liperi saa myös lähteä kävelemään, sillä se houkuttelee hirveästi kirvoja ja sitä on täällä muuallakin kuin yrttipenkissä. En ole oikein varma että mitä haluaisin näiden tilalle mutta eiköhän kevään siemenluetteloista löydy jotain jännää.

Loput puutarhaan tulevista ovatkin sitten enemmälti kaikkea vähemmän selvää pässinlihaa joka riippuu siitä, mikä kaikki tänä vuonna istutettu selviää talvesta ja näyttää hyvältä ensi keväänä. Jos uudet perennat eivät talvehdi, jos syyskylvöt eivät idä ja jos kukkasipulit eivät näytä elonmerkkejä tai ovat rumia, pitänee kai taas keksiä jotain uutta.

Mutta entäs huonekasvit? Hmm. No, on muutamia kasveja joista ollaan hankkiutumassa eroon keväällä. Ja talvi on selkeästi aikeissaan verottaa katrasta. Joten, minulla on ollut ajatuksena että jospa tilaisin ulkomailta joitain siemeniä. En ole vielä ihan päättänyt että mitä haluaisin, mutta ainakin luonnonlajiset mehipuut (Aeonium) ja okotillot (Fouquieria) kiinnostavat.

Mitä taas tulee saniaisiin; niiden osto ei tähänkään mennessä ole ollut kovinkaan suunniteltua joten miksi olisi lähitulevaisuudessakaan?

2 kommenttia:

  1. Hei ihan mahtavaa! Pimeässä menin töihin ja pimeässä tulin kotiin, avasin tietokoneen ja luin täältä kuinka joku suunnittelee ensi kesän istutuksia! Kevättä jo ilmassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko yrittää houkutella kevättä rintaan kun pihalla on lokakuu kolmatta kuukautta putkeen ...

      Poista