sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kasviterraario

Tiesin jo kesällä että tästä tulee ongelma mutten tajunnut ongelman suuruutta ennen kuin vasta hiljattain. Saniaisten määrä Saniaisten saattokodissa on lisääntynyt rajusti tänä vuonna ja tila tahtoi loppua kesken kun toin kesän ulkona viettäneet kasvit takaisin sisälle. Kaiken lisäksi osa saniaisista ovat kovin pieniä taimia vielä joten talvi ja sen tuoma valon ja ilmankosteuden vähyys on niille melkoinen uhka. Ei siis näyttänyt kovinkaan hyvältä.

Onneksi pihalla oli jo vuosia seissyt vanha 60 cm pitkä ja 30 cm leveä akvaario jonka pystyi muuttamaan uudeksi lisäsiiveksi: saniaisten päiväkodiksi.

Se on haljennut kulmasta joten eipä sillä muutakaan virkaa ole. Isot lasinpalaset tosin ovat kannesta.

Homma alkoi totta kai akvaarion putsaamisella. Sitä ei kalanhoidon päätteeksi oltu siivottu oikeastaan millään tavalla vaan nakattiin vain pikkukivineen ja levätahroineen ulos joten tehtävää oli paljon. Kaavittuani kivet pohjalta ja aloin pesemään sisustaa, minulla oli vastassa ylläri ...

Hämähäkkiemon jäänteet ja suurimmaksi osaksi tyhjä munakotelo.

Akvaarion nurkassa oli kotelollinen pikkuhämähäkkejä jotka purskahtivat ulos maailmaan kun aloin harjaamaan. Onneksi en ollut vielä laittanut veteen mäntysuopaa tai pikkuspiduille olisi varmaankin käynyt köpelösti! Huuhtaisin hämähäkkiparven pusikkoon, missä toivon mukaan mahdollisimman moni pääsi kohtuullisen turvallisesti alkuun.

Tämän jälkeen jouduin viemään siivousprojektin sisälle, sillä puutarhaletkun suihkusuutin sanoi itsensä irti jo keväällä ja akvaarion huuhtelu käsivoimin ämpärillä kävi kovin pitkäveteiseksi. Ja kylmäksi.

*nuuh nuuh* Haisee järveltä!

Silläkin uhalla että lasipinta naarmuuntuisi, jynssäsin lasin puhtaaksi metallisella puhdistussienellä. Tuli siitä kai vähän naarmuja mutta leväkin kyllä lähti aika tehokkaasti.


Tadaa.

Ei kun täyttämään! Kävin eilen ostamassa eläinkaupasta sammalta ja kookoskuitua tätä varten. Näiden lisäksi pohjalle tuli ruukkusoraa, turvetta, karkeaa hiekkaa, paakkuuntumatonta piimaapohjaista kissanhiekkaa, kariketta ja muuta roskaa ulkoa.


Matskut.

Siitä huolimatta että kaikki lukemani ohjeet ja katsomani tutoriaalit kasviterraarion sisustamiselle suosittelevat sitä, en salaojittanut akvaariota perinteisellä pohjalle levitetyllä sora- tai kivikerroksella. Lukemani ja kokemani perusteella epäilen vahvasti että onko siitä apua niihin vaivoihin joita sillä hoidetaan. Sen sijaan tein näin: tein materiaaleistani usean sekoituksen ja laitoin ne suurinpiirteisiksi kerroksiksi niin että vettä pidättämättömien materiaalien osuus kasvualustasta lisääntyy vähitellen pohjaa kohti. Kerrokset taitavat tietysti mennä ajan myötä sekaisin mutta, no ... Menköön. Pitää terraario varmaan purkaa muutenkin jonain päivänä.

Joka tapauksessa, muovasin pohjamateriaaleista tällaisen kumpareisen maiseman esiasteen:Tässä vaiheessa täytyy myöntää että tämän aikaansaannoksen jälkeen olin sen verta voimakkaassa tekemisen huumassa että kuvien ottaminen jäi vähemmälle. Istuttelin kasveja, asettelin kiviä, sirottelin kariketta, ripottelin sinne tänne oksia ja sammalta ja vaikka mitä muuta kivaa.

Lopputulos oli tällainen:

Valosta huolehtii Exoterra Compact Top Nano + Arcadia Jungle Dawn 13W LED.

Kasvit jotka päätyivät terraarioon ovat: Pteris aspericaulis, Didymochlaena truncatula, Selaginella sp., Hemionitis arifolia, Asplenium bulbiferum, pari eri lajiketta Ophiopogon japonicumista, sekä mysteerisaniaiset X ja Y. Näiden seuraksi sinne pääsi myös pari siiraa ja kastematoa.

Pärjäävätkö ne siellä keskenään? Toivon mukaan kyllä mutta sen näkee vain ajan kanssa.

3 kommenttia:

 1. Tulipa hieno! Pidän peukkuja että pärjää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan vähän huonossa alussa: tänä aamuna hokasin yhden kasvin lehdeltä parvellisen kirvoja x P

   Poista
 2. Hieno on! :) Olen vähän kateellinen, minäkin tahdon kasviterraarion....

  -Piia

  VastaaPoista