perjantai 8. tammikuuta 2016

Siemenet verkosta

Postitonttu hiljattain lätkäisi siemenkuvaston Saniaisten saattokodin postilaatikkoon, muistuttaen minua siitä ettei nyt ole aika vaipua talvihorrokseen. Tutkaillessani erinäisiä puutarha-alan yritysten verkkokauppoja, mietin että kuinka monesta niistä tiesin esimerkiksi vuosi sitten ja yritin muistella että miten olin löytänyt niille ensimmäisen kerran. Päädyin siihen lopputulokseen että aika monelle olen päätynyt kiertoteitse, siis jotenkin ihan muuten kuin siemeniä etsimällä, ja että olisi ollut hyvä tietää niistä aikaisemminkin. Joskus pari kolme vuotta sitten olisi ollut huisia löytää blogipostaus jossa on listattuna siemeniä välittäviä verkkokauppoja ja joitain niiden erikoisuuksia.

No, vuosien takaista itseäni en juuri voi enää auttaa, mutta jos sinä kaipaat juuri kuvailemani kaltaista julkaisua niin tässä sellainen on. Tai no, sellainen julkaisu johon on listattuna ja arvioituina verkkokaupat joihin olen sattumoisin törmännyt ja joille minun huvittaa antaa veloituksetta lisänäkyvyyttä blogillani. Ja huomio! Keskityn suomalaisiin verkkokauppoihin ja puutarhakasvien siemeniin. Huonekasvien siemenistä ja ulkomailta tilaamisesta voisi kirjoittaa joskus toiste omalla ajallaan. Ehkä sitten kun olen vaikka tilannut ulkomailta huonekasvien siemeniä.

Mutta hei, aloitetaan.

Siemenkauppa.com Siemenkauppa.comista on kai hyvä aloittaa koska, no … Toi nimi. Ja kyseessä on verkkokauppa joka tosiaankin myy joidenkin tarvikkeiden lisäksi vain siemeniä. 

Sivut ovat selkeät ja toimivat. Valikoima on laaja ja vaikka tarjonta tuntuukin painottuvan peruskauraan, seasta löytyy joitain jännyyksiä. Hinnat ovat alhaimmillaan hyvinkin alhaisia ja esimerkiksi Sperlin usein kalliit annospussit näyttäisivät tuolla olevan halvempia kuin monessa muussa paikassa. Mitään ikävää ei ole jäänyt minulle hampaankoloon Siemenkauppa.comin kanssa asioinnista. Ainoa asia mikä erityisemmin häiritsee on se, että esim. monivuotisten kasvien osastolle on ärsyttävästi laitettu kasveja jotka selviävät Suomen ulko-oloissa vain yksivuotisina – olisi hyvä jos talvenkestävät perennat pysyisivät omassa seurassaan ja sisä- ja parvekekasvit omassaan. Mutta tätä näkee muillakin verkkokaupoilla joten tämä ongelma ei ole ainoastaan Siemenkaupan.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: kirjorevonhäntä 'Early Splendour', lehtikaali 'Kale Fizz', japaninotakilokki, ruukkuherne 'Tom Thumb', harjaneilikka 'Tuxedo Black' ja parsasalaatti 'Celtuce'.


Siemenvesa Siemenvesakin on nimestä lähtien hyvin siemenvetoinen. Valikoima on melko laaja, sisältäen paljon sekä perusjuttuja että erikoisuuksia, ja jos niitä kaipaa, niin joistain lajeista tai lajikkeista löytyy suuria annoskokoja. Hinnat vaikuttavat melko kohtuullisilta. Noottia tulee verkkosivuista: vaikka ne ensi katsomalta vaikuttavat selkeiltä, osastoissa on epäselvyyttä (valikosta esimerkiksi löytyy kaksi erilaista osastoa jonka nimi on ”Monivuotisten kukkien siemenet” ja entäpä heti niiden alapuolella? ”Kukkien siemenet”) ja esimerkiksi vihannekset ovat kaikki samalla osastolla yhdessä pitkässä listassa. Mikä ärsyttävintä, kasvit ovat aakkosjärjestyksessä riippuen täysin siitä, miksi ikinä tuotelistan päivittäjä on keksinyt kutsua eri lajeja tai lajikkeita, mistä seuraa se että esimerkiksi tomaateista amppelitomaatit löytyvät vihannesosaston sivulta 1, kirsikkatomaatit sivuilta 7 ja 8, päärynätomaatti sivulta 18, jne. Mutta, no, tähänastiset ostokset tuolta ovat kuitenkin olleet kelvollisia.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: kurpitsa 'Crown Prince' F1, hopeatulikukka 'Artic (Arctic?) Summer' , kaukasianmaksaruoho 'Voodoo', kääpiökello, huiskuvuoriminttu 'Sperling's Mount Davis', saflorit, halvat 'Mammut'-sarjan hajuherneet.


Korpikangas Siemen-Frö Korpikangas on kahta aiempaa verkkokauppaa selkeästi kotikutoisemman ja hieman erikoistuneemman oloinen. Se ei ole paikka josta yleensä etsin ihan niitä perusjuttuja edullisimpiin mahdollisiin hintoihin mutten oikeastaan ihan mitään kaikista erikoisimpiakaan kasveja. Sen sijaan sieltä tuntuu löytyvän vähän epätavallisempia ja perinteisempiä juttuja hinnoilla jotka ovat usein selkeästi alemmat kuin joillain eksoottisiin ja perinteisiin kasveihin erikoistuvilla yrityksillä. Niin joo, ja Korpikankaalla on myös perennantaimia ja kukkasipuleita silloin kun on niiden sesonki.

Harmi vain että sen verkkosivut ovat vähän köykäiset – käyttömukavuutta rokottaa muun muassa se, ettei myynnissä olevilla kasveilla ole omia sivuja jotka voisi klikata omaan välilehteensä myöhempää tarkastelua ja vertailua varten sekä se, että osastot ovat säpäleiset mutta silti osa niistä on turhan täysiä niin että niiden läpikahluussa menee turhan kauan aikaa. Ja miksiköhän monivuotiset kukat ovat omana osastonaan kaksi kertaa hieman eri tavalla kirjoitettuna ja yksivuotiset peräti kolme? Tiedä häntä. Mutta plussaa siitä, ettei minulla ole ollut huonoja kokemuksia Korpikankaan tuotteiden kanssa ja siitä, että tilauksen mukana tulee yleensä jokin kylkiäinen.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: Mustilan siemenet, etelänherne, konnanlilja, sellerikaali 'Choy Sum', isovahakukka, daikon-retikka 'Mooli Minowase Nr 2' ja hohtopiikkiputki 'Miss Willmott's Ghost'.


Exotic Garden Niin, kun äskettäin kirjoitin niistä joistain eksoottisiin ja perinteisiin kasveihin erikoistuvista yrityksistä: tässä sellainen olisi. Exotic Gardenilla on suuri valikoima epätavallisia kasveja kokeilunhaluiselle … Ja ehkä vähän rikkaanpuoleiselle tai kiireiselle joka ei jaksa tai kerkeä etsimään halvempia siemeniä sieltä sun täältä. Exotic Gardenin siemenet nimittäin tuppaavat olemaan melko tyyriitä suhteutettuna annoksiin ja siihen, kuinka moni siemenistä oikeasti suostuu itämään vaikka kylvöohjeita noudattaisi kuinka orjallisesti. Se ei minusta todellakaan ole paikka josta kannattaa lähteä tilaamaan niitä perusjuttuja ja olen kuullut että nekin jutut mitä sieltä löytyy mitä ei löydy muista suomalaisista verkkokaupoista saattaa saada halvemmin tilaamalla siemenet suoraan Impectalta, jolta iso osa Exotic Gardenin siemenistä vaikuttaisi olevan. 

Mutta, siitä huolimatta että minulla on itsellänikin joskus ollut huonoja kokemuksia Exotic Gardenin siementen kanssa, ostokynnys ylittyy silloin tällöin enkä yleensä pety karvaasti hankintojen tuloksiin. Ja on heillä myynnissä muutakin kiehtovaa kuin siemeniä, kuten esimerkiksi sienirihmastoa. Ja sivuista jonkin verran: niillä on vähän samankaltaiset ongelmat kuin Korpikankaan sivuilla. Tuotteilla ei ole omia sivuja joille voisi klikkautua vaan kaikki on kiinteästi vain hyvin pitkillä listoilla, mikä tekee tuotteiden vertailusta vähän köykäistä. Plussaa kuitenkin siitä, että tuotteiden tiedot ovat hyvin selkeästi listattuina.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: kesämaruna, salaattipiikkiputki, pilkkuväriminttu, viherhopeayrtti, liuskaratamo, italiankaali 'Quarantina', pensaskaali  ja sormustinkukka Digitalis obscura.


Joyseeds Joyseeds vaikuttaisi olevan vähän jotain Korpikankaan ja Exotic Gardenin väliltä ja pienempi valikoimaltaan kuin kumpikaan niistä. Kyseinen valikoima on kuitenkin ehdottomasti katsastamisen arvoinen jos etsii puutarhaan Sitä Jotain muttei vielä tiedä että mitä, sillä Joyseedsin valttikortti näyttäisi olevan pikkujännyydet. Tai siis – oletko nähnyt myynnissä sinilatvaa? Ok, joo, mutta entä keltasinilatvaa? Entä sini- tai keltavaleunikkoa? Pfft, nehän on niin nähty – täältä löytyy muun muassa kaihovaleunikkoa  ja piikkivaleunikkoa.

Juuri näiden pikkujännyyksien määrästä johtuu, että on vaikea arvioida Joyseedsin hintatasoa. Jotkin hinnat vaikuttavat kohtuuttomilta ottaen huomioon siemenannoksen koko, osasta hinnan ja siemenmäärän suhdetta on vaikea arvioida koska siemenmäärää ei ole ilmoitettu tai sitten minulla ei ole hinnalle vertailukohdetta, osa taas on selkeästi halvempia kuin olen nähnyt muualla (esim. kirahvikukan siemenet: 10 kpl 6,35 € Exotic Gardenilla, 20 kpl 4€ Joyseedsillä ). En ole aiemmin tilannut tuolta siemeniä joten en voi sanoa mitään tuotteiden tai kuljetuksen laadusta. Verkkosivut ovat kelvolliset, tosin kasvien järjestys suomenkielisen nimen mukaan sekä joidenkin kasvien puutteelliset tiedot hieman häiritsevät.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: ”siniängelmä” (siniharmaalehtinen keltaängelmä?), nukkasalkoruusu, rikkineilikka, karhunjuuri, valkoapila 'Dragon's Blood', valkopallo-ohdake 'Artic (Arctic?!) Glow' ja piikkiunikko.


Suomen Niittysiemen Tämäkin on kauppa erityistarpeisiin! Täältä nimittäin löytyvät erityisen hyvin siemeniä villiin tai villihköön puutarhaan. Valikoimasta löytyy paljon sekä Suomen luonnon alkuperäiskasveja että kotiutuneita tulokaslajeja. Verkkosivuilla on melko helppo suunnistaa siitä huolimatta että kasvit ovat järjestyksessä suomenkielisen nimen mukaan ja tuotteilla on omat sivunsa jotka voi avata välilehtiin. Annospussien koot on merkitty siementen lukumäärän sijasta sen mukaan että minkä kokoiselle alueelle ne riittävät, mikä tekee hintavertailusta muiden kauppojen kanssa hieman hankalaa, mutta saamani annospussit ovat vaikuttaneet kohtuullisen kokoisilta hintaan nähden. Minulla ei ole tähän mennessä ollut huonoja kokemuksia Niittysiemenen tuotteiden kanssa, tosin tilasin niitä ensimmäisen kerran vasta viime syksynä syyskylvöjä varten joten en vielä tiedä millainen itävyys siemenillä on.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: keltakaunokki, idänkeulankärki, jänönapila, kelta-apila, keltapäivänkakkara, merikohokki, musta-apila ja kissankello.


Kukkiva Niitty Toinen samankaltainen heti perään! Kukkiva Niitty tarjoaa lähinnä kukkivien kasvien siemeniä, ylläripylläri, niityille. Sivut ovat vanhanaikaisella tavalla kotikutoisen oloiset ja niillä ostosten tekemistä minusta vaikeuttaa se että kasvit ovat aakkosjärjestyksessä suomenkielisen nimen perusteella ja se ettei tuotteilla ole sivuja joita avata välilehdille, mutta kyllä ne hommansa hoitavat. Siemenvalikoimasta löytyy aika paljon niitä samoja lajeja kuin Suomen Niittysiemeneltä mutta eroavaisuuksiakin on, joten se kannattaa kahlata läpi jos tykkää Niittysiemenen tarjonnasta. Hinnat ovat monien tuotteiden kohdalla ilmeisesti vähän pienemmät mutta niin saattavat olla annoksetkin, vaikea sanoa? En osaa sanoa itävyydestä mitään, sillä täältä tilaamieni siementen laita on sama kuin Niittysiemenen siementen.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: keltakiurunkannus, keijuängelmä, kaunokurjenmiekka, nuokkuhelmikkä , sinivuokko, metsäapila ja päivännouto.


Kauppila Kauppilan verkkokaupan pääasialliset annit lienevät pikemminkin perennat, kukkasipulit ja puutarhatarvikkeet, mutta kyllä sieltä löytyy aika paljon siemeniäkin … Se siinä vaan että sivut eivät ole siitä selaajaystävällisimmästä päästä. Tuoteosastot koostuvat pitkistä listoista, joissa tuotteesta on melko pieni kuva jos sellaista löytyy ja joissa osa kasveista ovat aakkosjärjestyksessä suomenkielisen nimen mukaan. Kukkien siemenet, jotka eivät muuten ole jaoteltuina perennoiksi ja yksivuotisiksi, ovat järjestettyinä tieteellisen nimen mukaan eikä niiden suomenkielistä nimeä näy listassa ollenkaan. Kauppa ei vielä myöskään näytä siltä että se olisi itse asiassa vielä tankannut siemeniä tälle vuodelle tai jos on, niin kato on käynyt nopeasti: siementen saatavuuden näkee listalta kätevästi ja se kätevästi kertoo minulle että juuri nyt aika monen siemenen saatavuus on ”Tuotetta tilattuna” eikä ”Tuotetta on varastossa”. Hintojen kohtuullisuus vaihtelee mutta siemenet näyttäisivät pääasiassa olevan siementuottajilta joilta en ole saanut ikäviä yllätyksiä laadun suhteen.

Mutta, no. Tuotteilla on sivut jotka avata välilehdille ja valikoima vaikuttaa kattavalta, kunhan tuotteita on taas varastossa. Siinä missä en ole tilannut Kauppilasta siemeniä, sieltä tilatut perennat ja sipulit ovat olleet kelvollisia toimituksineen päivineen.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: lehtisalaatti 'Stealth' (nimistöhuutelukuntakamaa!), kääpiölupiini 'Pink Fairy', kirjokannusruoho 'Flamenco' ja isohelokki 'Sunset Boulevard'.


AhonAlku Jos Kauppilan verkkosivut olivat sinusta haastavat niin et ole nähnyt vielä mitään. AhonAlku vaikuttaa olevan suunnattu lähinnä hardcore-niitynperustajalle: täällä ei tehdä muutaman sekunnin heräteostoksia! Kasvit valikoidaan joko koruttomasta nimilistasta herttaisesti kuvitetun kasvion avulla ja jos mielii yksittäisiä annospusseja niin ne toiveet jumalauta kirjoitetaan vapaaseen tekstikenttään selkeällä suomen (tai ruotsin?) kielellä. Valikoima on luonnonvaraisia niittykasveja alusta melkein loppuun saakka: muutama puutarhaperenna on päässyt joukkoon. Annospussit maksavat kaksi euroa kappale mutta jos sinulla on palava halu perustaa kallioketo 100 m2 alalle, saatat joutua pulittamaan siitä 35€. Minä en ole tilannut täältä mitään enkä siten voi sanoa mitään tuotteiden laadusta mutta harkitsen sitä nyt vakavasti.

Tuotteita joita vilkuilin erityisellä mielenkiinnolla: niittyräpelö, metsälauha ja kastikat, jäkki, takiainen, ketomaruna, karhunputki ja keltamo.


Kunniamaininnat: 


Maatiainen jää kunniamaininnaksi, koska sillä ei varsinaisesti ole verkkokauppaa. Sillä kuitenkin on verkossa oleva siemenluettelo ja siemeniä voi tilata sähköpostitse.


Huuto.netistä löytyy siemeniä vaihtelevasti mutta hyvällä tuurilla sieltä voi löytää jotain jännää. Varo myyjiä jotka myyvät esimerkiksi sinisten ruusujen siemeniä! Nämä ovat poikkeuksetta huijareita.

3 kommenttia:

 1. Kiitoksia hyvästä listasta! Tuohon lisäisin vielä Hyötykasviyhdistyksen, jolla löytyy laaja valikoima erilaisia harvinaisempiakin siemeniä, myös perinnekasveja ja luomuja: http://hyotykasviyhdistys.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En maininnut sitä siksi, että minulla on ollut huonoja kokemuksia yhdistyksen siemenien kanssa ja siksi, ettei minua huvittanut mainostaa ilmaisiksi aattellista yhdistystä joka aktiivisesti levittää luomuideologiaa ja myy antroposofiseen filosofiaan perustuvan biodynaamisen viljelyn tuotoksia.

   Poista
 2. Kiitos mainiosta listasta! En lukenut kaikkia läpi, mutta kun mulla on kirjanmerkeissä Sun blogi, tiedän mistä tietoa tarvitessani löydän! :)

  VastaaPoista