perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kylvökuulumiset 18.3.2016

Jaa. No jos nyt sitten edes haravoisin kasaan kylvöpäivityksen sillä aikaa kun yritän saada aikaisiksi kuvitusta Mutku mä haluun -artikkelia varten.

Siinä on kuule niin komeita taimia ettei mitään rajaa!

Helmikuun hankikylvöiksi tarkoitetut, sisällä hätäiseen itäneet keltapäivänkakkarat (Glebionis segetum, syn. Chrysanthemum segetum), keltasinilatvat (Polemonium pauciflorum, yllä) ja idänkeulankärjet (Oxytropis campestris) ovat liiallisessa lämmössä ja liian vähässä valossa kasvaneet melko huonosti. Keltasinilatvat ja kakkarat ovat hiton honteloita, idänkeulankärkiä taas on ihan vaan kuihtunut eikä viimeinen eläväinen taimi tahdo päästä sirkkalehtivaiheesta eteenpäin. Siirsin sen viileämpään kasvilampun alle, missä se toivottavasti virkoaa. Eipä se niin hirveä surku olisi vaikka sekin kuolisi, sillä tämä kevätkylvö oli lähinnä varotoimenpide sen varalta, etteivät syksyllä maahan istuttamani siemenet idä. Syyskylvö oli muistaakseni muutenkin suositus näille.


Helmikuun lopulla kylvin myös muutamat tomaatit. 'Gold Nugget' -kirsikkatomaateista iti vain yksi, 'Outdoor Girl' -pensastomaatista taas peräti kolme. En kuitenkaan laittanut kaikkia siemeniä kerralla, vaan tarkoituksena olisi harrastaa pienehköä sähläämistä. Näistä aikaisin kylvetyistä tomaateista ajattelin koko kasvin sijaan istuttaa vain pistokkaita, kun taas ensi kuussa voisi istuttaa taimia jotka menevät sellaisenaan. Tähänastisen kokemukseni perusteella sisäkasvatuksella kovin honteloiksi päässeillä tomaateilla ei tee juuri mitään avomaalla ellei ole ihan hullut tukisysteemit.

Kylvöjä on tehty tässä maaliskuunkin aikana. 4.3. tuikkasin nämä multiin:

- kirjorevonhäntä, Amaranthus tricolor, 'Red Leaf Early Splendour'
- revonhäntäsekoitus, punaista ja vihreää
- isohelokki, Oenothera missouriensis, 'Sunset Boulevard'
- pikkuväriminttu, Monarda punctata
- harjaneilikka, Dianthus barbatus, 'Tuxedo Black'
- rikkineilikka, Dianthus knappii
- lapinunikko, Papaver lapponicum
- rohtosamettikukka, Tagetes lucida
- lupiini, Lupinus sp., 'Chandelier'
- basilikat 'Gecofure' ja 'Genovese'
- vuorimintut Pycnanthemum pilosum ja tenuifolium
- japaninsinilatva, Polemonium yezoense, 'Purple Rain Strain'
- Digitalis obscura

15.3. taas nämä:

- koiruoho, Artemisia absinthum
- kesämaruna, Artemisia annua
- basilika 'Italiano Classico'
- komeahelokki, Oenothera speciosa, 'Silky Orchid'
- toka satsi japaninsinilatvaa
- toka satsi Digitalis obscuraa
- maarianohdake, Silybum marianum
- lehtikaali, 'Nero Di Toscana'

4.3. kylvetyt siemenet ovat melko hyvässä kasvussa täysin elotonta japaninsinilatvaa lukuunottamatta. Digitalis obscurakin on vasta nyt toissapäivänä näyttänyt itämisen merkkejä. 15.3. kylvetyistä vain lehtikaali on alkanut näyttämään elon merkkejä.

Tätä vanhemmat kylvökset, kuten Jatropha mahafalensikset, eivät ole tehneet mitään erityisen mielenkiintoista. Dorstenia crispat ovat tosin heränneet levoltaan ja Beaucarnea guatemalensikset tekevät nyt leveämpiä ja paksumpia lehtiä. Niistä lisää sitten joskus kun ne pääsevät kunnolla kasvuun.

Tilanpuutteen takia taimiastiaan on päätynyt muitakin kuin siementaimia ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti