keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Mysteerisaniaiset

Mitäs minun nimettömille ihmeilleni nyt sitten kuuluukaan? Ensinnäkin, kuten saatat huomata tästä kuvasta, toinen niistä ei enää ole terraariossa.

Terraarioon on myös ilmaantunut muun muassa luita.

Niin, X alkoi olla sen verta suuri että se alkoi haitata muiden kasvien elämää. Se totta kai sai itkupotkuraivarit ja heitti isot komeat lehtensä mäkeen heti kun otin sen ulos, mutta sellaisia saniaiset vain tuppaavat olemaan: ne ottavat takapakkia jos niiden juuria räplää. Se on hitaasti toipumassa järkytyksestään, kai.

Yhyy.

Joka paikkaan ilmajuuria punova Y taas on edelleen terraariossa … Koska en saanut sitä sieltä ulos vaikka yritin. Se ja sen takana oleva Ophiopogon gigantea (jolle tein nuorennusleikkauksen joten sen maanpäällinen osuus nyt kovin mitättömän kokoinen) ovat niin tiukasti toistensa syleilyssä ja levittäneet juurensa niin laajalle että jompikumpi pitäisi kai uhrata jotta kumpaakaan saisi nostettua ylös.

Y:n rönsyt ovat onneksi eri juttu.


Kovin on soma viheliäinen rikkaruoho. Ja näyttää kovin paljon sulkasaniaiselta, eikö näytäkin? Viimeistään silloin kun näin Y:n itiöpesäkkeet, tulin vakuuttuneeksi siitä, että se on sulkasaniainen.


Tai siis, olin vakuuttunut vähän aikaa, mutta sitten Y meni tekemään tämän allaolevan lehden. 


Jos Y on sulkasaniainen, se on hyvin oudolta tuntuva sellainen: sen lehdykät ovat kovin jäykkiä ja muovisen tuntuisia, sen avautuvat lehdet näyttävät jotenkin eriltä ja kenties mitä erikoisinta, Y:n lehtiruodit ovat hyvin jäykkiä ja hyvin hauraita verrattuna mihinkään sulkasaniaiseen minkä olen omistanut. Kuivuessaan niistä tulee pillimäisen onttoja korsia jotka murtuvat helposti sormien välissä, siinä missä muiden sulkasaniaisteni kuivat lehdet vaativat yleensä hieman kiertämistä ja vetämistä ennen kuin ne suostuvat katkeamaan. 

Tyvi.

Ei tämä tietenkään välttämättä tarkoita että Y ei ole sulkasaniainen, onhan sulkasaniaisia jalostettu hyvin paljon ja varsinaisia sulkasaniaislajeja on muitakin kuin ne kaksi (kaarisulka ja pystysulka), joista polveutuvia lajikkeita on eniten. Mutta silti, Y pysyy toistaiseksi minun kirjoissani pelkästään Y:nä.

Ja entäs X? No, sen lisäksi että se voisi yhä olla jokin alvejuuri kuten olen alusta asti pitänyt mahdollisena, muuan ulkomainen saniaisharrastaja veikkasi että se olisi Cyclosorus parasiticus, joka on ilmeisesti laajalle levinnyt, hyvin helposti itiöillä lisääntyvä rikkakasvi lämpimämpien seutujen viljelmillä. Toiselta henkilöltä tullut veikkaus oli että se on jokin Cyathea, mitä en kyllä usko hetkeäkään.

X:n tyvi silloin kun se oli vielä terraariossa.

Että sellaista. Odotan nyt mielenkiinnolla että toipuuko X täysin ja että onnistuuko Y potkimaan muita terraarion kasveja persiille vielä itiöittensäkin avulla. Vilkuilen myös jatkuvasti kukkakaupoissa ja muissa mestoissa että löytyisikö jostain näiden seuraksi Z.

2 kommenttia:

  1. Todella kiva kuulla saniaisten kuulumisia. Toivottavasti X selviää ruukussa. Kevätaurinko varmasti auttaa sitä selviämään terraarion ulkopuolisesta elämästä. Ainakin sillä oli terhakka lehden alku ainoan lehtensä tyvellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin hitaasti se vaan sitä availee ... Kattoo nyt, mitä se tykkää sitten ulkoilmasta, koska ajattelin tyrkätä sen kesäksi ulkosaniaisten joukkoon.

      Poista