perjantai 29. heinäkuuta 2016

Potilaslista ajan tasalle

Aika vihdoin kunnolla siivota uhri- potilaslistaa. Ja lisätä siihen yksi uusi kategoria. Listalta on lähtenyt viimeisimmän listapäivityksen jälkeen nämä kasvit:

Pteris aspericaulis
Pteris ensiformis, sapelisanikka, 'Evergemiensis' (?)
Pteris ensiformis, sapelisanikka, 'Evergreen' (?)
Ophiopogon japonicus, mukulakäärmeenparta, 'Kyoto'
Tolmiea menziesii, kehtolehti, 'Taff's Gold'
Tolmiea menziesii, kehtolehti, yksivärinen
Pelargonium x fragrans, tuoksupelargoni
Rhododendron sp., atsalea, valkokukkainen

Pterikset kuolivat tuossa joskus keväällä alikasteluun (paitsi aspericaulis, joka kuoli siksi että se on kusipää). Mukulakäärmeenparta oli isommassa terraariossa, missä se jo villiintyneen kodinonnen ansiosta oli henkihievereissä, eikä enää elpynyt sen jälkeen kun menin ja repäisin mysteerisaniais Y:n sen vierestä.  Kehtolehdet eivät kuolleet, vaan päätin, ettei niitä tarvitse olla sisällä ja ulkona kasvamassa; istutin loputkin ruukussa olevat yksilöt pihalle. Pelargonium x fragransin emokasvin möin – loputkin juurtuneet pistokkaat, jotka jäivät nurkkiin pyörimään, saavat luvan lähtä. Atsalea, joka onnistui sinnittelemään usean vuoden huonekasvina, taas kuoli ikuisuuksia sitten (ehkä viime vuoden puolella jopa?), mutta se on syystä tai toisesta jäänyt listalle kummittelemaan.

Nämä kasvit taas ovat uusia tai muuten vaan tähän asti listan ulkopuolelle jääneitä:

Inkalilja.

Adiantum hispidulum, australianadiantumi (?)
Cyrtomium fortunei (?)
Doryopteris cordata (sitä myydään tällä nimellä, mutta se on todennäköisesti väärin!)
Platycerium bifurcatum, hirvensarvisaniainen
Lavandula angustifolia, tähkälaventeli, 'Ellagance Sky'
Alstroemeria sp., inkalilja, punakeltakukkainen
Alstroemeria sp., inkalilja, punavalkokukkainen
Oxalis tetraphylla (ent. Oxalis deppei), onnenkäenkaali
Boesenbergia rotunda
Pelargonium sp., tuoksupelargoni, 'Dr. Westerlund'

Boesenbergia rotunda. Kunhan kokeilin!
Näiden lisäksi minulla on siementaimia, jotka ovat alkutaipaleellaan vielä sen verta epävakaassa tilassa, etten laske niitä ennen kuin ne ovat osoittautuneet kestäviksi. Jotenka ... Lista on vähentämisyrityksistäni huolimatta pidentymässä. Osa pidentymisestä on toki harhaa, sillä päätin nyt sitten lisätä potilaslistalle Sisätalvehtijat-kategorian kasveille, joita en ihan miellä huonekasveiksi, mutta jotka ovat siinä mielessä huonekasveja, että ne talvehtivat sisällä. Näihin nyt sitten luen pelargonit, Boesenbergia rotundan, inkaliljat, maljaköynnöksen, laventelin ja käenkaalin ja vain osa näistä on uusia. Dr. Westerlund -tuoksupelargonin esimerkiksi hankin toukokuussa Pelargonium x fragransin tilalle ja Boesenbergia rotundan (eräänlaisen inkiväärikasvin) juuria ostin ehkä joskus huhtikuussa itämaisesta elintarvikekaupasta.

Mutta hei! Noi saniaiset! ... Minusta tuntuu, että minun joutuu omistamaan niille oma päivitys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti