perjantai 29. heinäkuuta 2016

Saniaishankintoja

Kevään ja kesän välimaastossa alkaneesta romahduksesta tervehtyminen on saanut minut vähän sisuuntumaan ja hankkimaan lisää saniaisia menetettyjen tilalle. Helmisaniaisen jälkeen viimeisin hankkimani saniainen on tämä adiantumi!


Se on Adiantum hispidulum eli australianadiantumi, luullakseni. Olen pitkään arastellut adiantumeita, koska ne eivät ole koskaan vaikuttaneet niiltä helpoimmilta saniaisilta, mutta sorruin ostamaan tämän, kun näin, kuinka erällinen sitä nökötti kuukausitolkulla eräällä kukkatalolla. Ostin sen pitkin hampain ja jätin sen saniaisten ulkoilupaikalle, missä se on availlut muutamia aluksi punehtavansävyisiä lehtiä ja ollut muutenkin ihan siivosti. Tiedä sitten, että mitä se tekee syksyllä, kun se pitää tuoda sisälle. Saa itkupotkuraivarin ja varistaa kaikki lehtensä?


Entäs tässä sitten ... Lähinnä täydennystä pihapuolelle. Ylärivi vasemmalta oikealle: Viherpajasta ostettu hirvenkieli (Asplenium scolopendrium), etelänalvejuuri (Dryopteris dilatata), Dryopteris affinis 'Crispa' (jalostettu norjanalvejuuri) ja nimetön saniainen, jonka oletan olevan jokin mahoniasaniainen, joko Cyrtomium fortunei tai kapealehdykkäiseksi jalostettu Cyrtomium falcatum (se, jota juuri yleensä kutsutaan pelkäksi mahoniasaniaiseksi). Näistä kolme ensimmäistä istutin puutarhaan ja kolmannen tuon sisälle syksyllä. Parempi kai olisi talvenkestävyyden kannalta, jos nämä olisivat Pohjoismaista tuotantoa, mutta kun nämä olivat auringossa kellastumisen takia alennushintaisia enkä ole nähnyt aiemmin missään muualla myynnissäkään, niin miksipäs näitä ei kokeilisi.

Alarivillä taas on hankintoja Pirilän Kukkatalosta, niistäkin kaksi kolmasosaa puutarhaan rekrytoituja. Vasemmalta: kultakaari (Chiastophyllum oppositifolium), rönsyakankaali 'Burgundy Glow' (Ajuga reptans) ja viimeisenä ... "Antennisaniainen"! Olisi löytynyt myös jotain tosi isolehtistä Pteristä, zetaa, paria erilaista adiantumia, sekä minulta jo löytyvää idänhärkylää, vahasanikkaa ja kultaimarretta, mutta päätin, että eiköhän minulla nyt ollut ihan tarpeeksi yhdelle päivälle.

Nämä kaikki olivat heräteostoksia, jotka tuli tehtyä lähinnä siksi, että pitkän pihistelyn jälkeen repsahdin. Seuraavan saniaisen ostoa taasen olen hautonut vaikka kuinka kauan, odottaen kohtuuhintaisen yksilön ja sopivien istutusmateriaalien ilmaantumista jostain.

Tattararaa: hirvensarvisaniainen!

Seuraavaksi: hirvensarvisaniaiselle kasvualustan tekeminen kaikennäköisestä kamasta, mitä täällä pyörii nurkissa ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti